De Wereld Draait Door keert in 2023 terug op televisie, althans in de roman Karina of de ondergang van Nederland van Wouter Godijn. In deze toekomstroman speelt de dagelijkse talkshow een belangrijke rol in de ontknoping van het verhaal. In zijn ‘Woord vooraf’ schrijft Godijn:

Weliswaar kondigde Mathhijs van Nieuwkerk in 2020 het einde van het programma aan, maar vanaf 2023 werd het weer uitgezonden.

Aan het eind van de roman dat nog weer jaren later speelt, wordt de hoofdpersoon, die schrijver is, uitgenodigd in het praatprogramma. Het gesprek gaat echter niet over zijn boeken, maar over een traumatische gebeurtenis uit het leven van de schrijver. De schrijver gaat mee in het gesprek, maar vraagt zich ook af waarom het gesprek niet over zijn boeken gaat.

Waarom gaat het niet over li-te-ra-tuur…? Tot op het laatst had ik kennelijk toch niet kunnen geloven dat het daar niet over zou gaan; dat die boeken van me er niets, maar dan ook echt helemaal niets toe deden. Dat ze volkomen irrelevant waren. Ja, ik had ze geschreven – maar ik had het net zo goed kunnen laten. Ik had me beter kunnen toeleggen op de aspergeteelt. Of ik had een dierenasiel kunnen beginnen. Intussen keek ik naar Mathhijs van Nieuwkerk, die terugkeek met een bekommerde gezichtsuitdrukking die ik direct herkende. Zo kijkt hij nu eenmaal als een aan emotionele incontinentie lijdende gast uitpakt over zijn nare belevenissen.

Met Van Nieuwkerk is iets heel merkwaardigs aan de hand en het optreden van de schrijver loopt daarna enigszins uit de klauwen.

Of Wouter Godijn over voorspellend gaven bezit zal nog moeten blijken.