Uren met Joop Schafthuizen is het buitengewoon interessante boek dat Nop Maas over de laatste partner van Gerard Reve heeft geschreven. Het is geen positief portret dat naar voren komt. Schafthuizen positioneert zich in de loop der jaren steeds meer als het zakelijk brein achter Reve en werkt de biografie die Maas over de volksschrijver schrijft volop tegen.

We komen meer details tegen over de gevoelens van Schafthuizen voor jonge jongens.

Joop wordt echt onwel van gefrustreerde begeerte als hij leuke jongens op straat ziet. Hij kijkt ze opvallend aan en na. Hij loopt dan gedesoriënteerd overal tegenaan. Dat is de oorzaak van wat zijn straatvrees noemt. Ik liep naast hem op straat in Deinze en ineens was hij weg. Ik kijk om en Joop staat gebiologeerd te kijken naar twee twaalfjarige jongetjes in schooluniform die wat lacherig naar hem terugkijken.
Joop werkt op termijn. Hij gaat om met het jongetje Rutger van acht jaar uit de buurt (vader overleed vorig jaar, moeder heeft een café, hij woont bij oma). Hij verheugt zich nu al op het moment dat die jongen twaalf is en hij hem seksueel kan begeleiden.

We komen nog meer details te weten.

Joop vond het ook lekker zich door de jongens te laten bepissen. Een keer in de vrieskou op de tram wachtend liet hij Heinsi een gulden verdienen door ter plekke tegen hem aan te pissen, waarna hij met een natte broek de tram inging.

Los van deze passages laat het boek vooral zien hoe moeizaam de relatie tussen Maas en Reve Schafthuizen verliep naarmate de jaren vorderden. In zijn nawoord schrijft Maas:

Een duurzame band opbouwen met Gerard Reve en Joop Schafthuizen was, gegeven hun karakters, niet mogelijk.

Uren met Joop Schafthuizen geeft je een huiveringwekkend beeld achter de schermen.

Nop Maas – Uren met Joop Schafthuizen. Onder de Korenmaat. 264 blz. € 25,-.

(foto: Bogaerts, Rob / Anefo, Nationaal Archief, CC0)