Vanmiddag is bekend geworden dat Vincent Kortmann het Beste Groninger Boek heeft geschreven in de categorie fictie. De tussenzus (Atlas Contact) is zijn debuutroman. Kortmann studeerde af aan de Schrijversvakschool Groningen en was recensent bij Tzum. Over zijn roman schreef de jury:

Vincent Kortmann heeft een prachtige eigen schrijfstijl; een droge verteltoon met een dosis humor. Het lijkt alsof Tommie niet gebukt gaat onder de gezinssituatie, maar de pijn wordt steeds voelbaarder.
[…]
Een vlot geschreven verhaal over onthechte jonge mensen. Vincent Kortmann weet zware thema’s op een luchtige toon en met veel vaart te brengen. Het boek zal zeker ook jongeren aanspreken. Bij de boekpresentatie bekende Vincent dat ie moeite heeft om iets áf te maken. We mogen zijn vriendin dankbaar zijn dat ze hem heeft gestimuleerd dóór te zetten, want nu ligt er een boek waarover ie zelf “niet ontevreden” is. ’t Kon minder inderdaad.

Wie het Beste Groninger Boek wint, krijgt een bos bloemen en geen geld. Er was wel iets in elkaar gekleid voor de winnaar.

In de categorie non-fictie won Emiel Hakkenes met Gas (Thomas Rap).

In de jury zaten Douwe van der Bijl, Iris van den Brand, Christiaan Klasema en Annette Timmer. Voorzitter was Koos Wiersma.

Zie hier de Tzum-sessie die we met Vincent Kortmann hadden over zijn boek.