Nieuws: Ossenkop van Manik Sarkar en Zo hevig in leven van Marjoleine de Vos winnen prijs voor het Beste Groninger Boek 2025
De uitstekende presentatrice Kirsten van Santen loodste het publiek in een ellenlange avond bij het Forum Groningen naar het hoogtepunt: de bekendmaking van de winnaars van het Beste Groninger Boek. In de categorie fictie ging de prijs naar Ossenkop van Manik Sarkar, uitgegeven door Hollands Diep, en in de categorie non-fictie naar Zo hevig in leven van Marjoleine de Vos.
Over Ossenkop schrijft de jury:
Het Beste Groninger Boek in de categorie fictie steekt een klassiek verhaal in een oer-Groningse jas. Een eenzame eigenheimer vecht stug en hoogmoedig tegen het noodlot; het noodlot wacht geduldig af, wetend dat het in de laatste akte toch wel wint. De lezer weet dat ook, maar kan niet van de ramp in slow motion wegkijken.
De jury is diep onder de indruk van de trefzekere stijl die de schrijver hanteert, zijn gevoel voor symboliek, en de manier waarop hij via één tragisch personage een requiem voor een complete teloorgegane wereld geschreven heeft.
Ossenkop won ook de prijs van de vier Boekenclubs die hadden meegelezen met de shortlist. Al kreeg ook Vlees en bloed van Vincent Kortmann complimenten:
Mooie dialogen en droge humor die van de pagina’s druipt. We zullen nooit meer hetzelfde naar Hitler en een droge worst kijken.
Er waren in totaal 24 boeken ingestuurd voor deze categorie, slechts twee waren er geschreven door vrouwen.
We hopen dat het een toevalligheid is geweest, die volgend jaar vanzelf rechttrekt. Maar voor de zekerheid willen we het hier toch gezegd hebben: schrijvende Groninger vrouwen, stuur je werk in! Literatuur is te belangrijk om aan mannen alleen over te laten.
Over Zo hevig in leven schrijft de jury:
Het winnende werk in de categorie Non-Fictie zou de jury eigenlijk iedereen in de boekenkast gunnen. Omdat het zo gevoelig en invoelbaar schrijft over een universele menselijke ervaring; eerlijk over de zwaarte daarvan, en toch vastbesloten om het licht te blijven zien dat elke dag ruim voorhanden is voor wie maar goed genoeg kijkt.
Deze schrijver weet niet alleen wat kijken is, maar ook hoe observaties – over zichzelf, de natuur, de literatuur – in prachtige, persoonlijke en poëtische taal te vatten. Ze raakt
door haar openheid en inspireert door haar hardnekkige vermogen tot hoop.
De winnaars kregen een bos bloemen en een litho.
De jury bestond uit Anneke Tiddens (adviseur taal als basis bij Biblionet Groningen), Ben Westerink (onderzoeker en auteur van het Wierdenlandschap), Bas Sijpkes (conservator Museum Klooster ter Apel), Jantien Kurpershoek (programmeur SPOT Groningen en theatermaker bij De Wijk De Wereld), Thereza Langeler (promovendus Rijksuniversiteit Groningen, presentator en journalist). Alleen de vrouwelijke juryleden waren aanwezig.
(foto © Jasper Bolderdijk)