Goed nieuws vanuit Vlaanderen. Vanaf 2022 heeft ons buurland eindelijk weer een grote literaire prijs: de Boon. De prijs wordt elk jaar tweemaal uitgereikt, er is namelijk een Boon voor fictie en literaire non-fictie en een Boon voor kinder- en jeugdliteratuur.

Het bleef lange tijd stil. In 2017 werd de laatste grote literaire prijs in Vlaanderen, de Fintro Literatuurprijs, opgegeven, maar Boek.be beloofde op zoek te gaan naar ‘een nieuw format voor een literaire prijs’. Enfin, uiteindelijk was het minister-president Jan Jambon die een nieuwe literaire prijs aankondigde.

De winnaars ontvangen maar liefst 50.000 euro. Daarmee kan de literaire prijs zich meten met de Libris Literatuur Prijs en de Boekenbon Literatuurprijs. In de naam van de nieuwe Vlaamse literaire prijs wordt schrijver Louis Paul Boon geëerd.

Martine Tanghe zal de diverse jury van de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur voorzitten. De jury voor de Boon voor fictie en literaire non-fictie krijgt auteur Brigitte Raskin als voorzitter.