Mark Rutte is door bijna iedereen afgedankt de afgelopen week, maar vandaag schrijft Arnon Grunberg in de Volkskrant een steunbetuiging al lijkt die vooral ingegeven door de vrees dat het alternatief voor Rutte erger is.

Ik heb lang gevreesd, en dat vrees ik nog steeds, dat de destructie van Rutte (let wel: ik spreek over Rutte, niet zozeer over de VVD) de antidemocratische partijen, waartoe ik de PVV, FvD en JA21 reken, ten goede zal komen. De laatste opiniepeiling van Maurice de Hond wijst in die richting.

Een belangrijke les van Weimar is dat een onvolmaakte democratie kan worden uitgehold doordat links én rechts niet met die onvolmaakte democratie wensen te leven en het midden het verval wel best vindt. Een doorslaggevende reden voor mij om dat midden in deze tijd, waar en hoe zich dat midden ook voordoet, te ondersteunen.

Lees het hele stuk hier.