In opdracht van de Stichting Lezen maakte onderzoeksbureau Qrius een rapport over de leescultuur van jongeren. Dat levert een enorme hoeveelheid interessante op, bijvoorbeeld dat de jongeren via de reguliere kanalen niet bereikt worden. In boekhandels, kranten en tijdschriften bereik je de jongeren niet. Maar erger is dat sommige leesbevorderingsactiviteiten die speciaal op de jongeren gericht zijn ook totaal onbekend zijn:

We komen ook te weten wat jongeren missen in boeken:

En zo zijn er nog veel meer zeer opvallende uitkomsten. Het rapport geeft veel aanbevelingen waaronder deze:

* Maak boeken gemakkelijker leesbaar en korter. Zorg voor afwisseling en voorkom dat je eerst 100 pagina’s moet lezen voordat het verhaal eindelijk begint.
* We kunnen er verder niet omheen dat boeken van bekende Nederlanders een succes zijn. We denken dat het mogelijk is om die nog breder onder jongeren te verspreiden; en waarschijnlijk zijn er ook nog veel meer boeken met bekende Nederlanders te maken.

Lees hier het hele rapport.