In een persbericht ‘verwelkomt’ De Bezige Bij vandaag Dave Eggers. Niet Lebowski, maar zij gaan zijn nieuwe roman (The Every) in vertaling op de markt brengen. De laatste zin van het persbericht is opvallend te noemen: ‘De Bezige Bij zal voor de campagne rondom dit boek nauw samenwerken met Oscar van Gelderen.’

Vorig jaar vertrok Oscar van Gelderen onverwachts bij Lebowski. Van Gelderen werkt al jaren samen met Dave Eggers. Zijn vertrek bij Lebowski zorgde dus ook voor het vertrek van Eggers bij die uitgeverij.

De Bezige Bij geeft ook alvast een voorproefje van de inhoud:

Het boek speelt zich een paar jaar na De Cirkel af, in een wereld waarin het machtigste internetbedrijf op aarde alle andere succesvolle computerbedrijven heeft overgenomen en het rijkste en gevaarlijkste – en gek genoeg meest geliefde – monopolie ooit wordt gecreëerd: The Every. Delaney Wells lijkt niet bepaald de ideale nieuwe werknemer van The Every: als voormalig boswachter staat ze zeer sceptisch tegenover de nieuwe technologie, maar toch weet ze dankzij haar charmes een baan te krijgen. Ze is een vrouw met een missie, en heeft maar één doel voor ogen: het bedrijf van binnenuit vernietigen. Samen met haar partner in crime, de flegmatieke Wes, gaat ze op zoek naar de zwaktes van The Every, in de hoop de mensheid te bevrijden. Maar voor wie strijdt Delaney eigenlijk? En wil de mens wel écht vrij zijn?

Op 29 oktober moet het boek in de boekhandel liggen.