Splinter Chabot en Khalid Boudou en graphic novelmaker Aimée de Jongh schrijven voor 3PAK, het geschenk van de Boekenweek van Jongeren. Twee korte verhalen en één graphic novel die jongeren weer aan het lezen moeten krijgen. Tijdens de Boekenweek voor Jongeren is het geschenk verkrijgbaar bij boekhandels en bibliotheken. Daarnaast wordt 3PAK ook op scholen cadeau gedaan door docenten Nederlands.

De Boekenweek van Jongeren vindt plaats van 17 tot en met 26 september. Tijdens die week wordt ook de prijs voor Het Beste Boek voor Jongeren uitgereikt. De tien meest aansprekende boeken van het afgelopen jaar maken kans op de titel Beste Boek voor Jongeren. Deze tien worden door een vakjury gekozen. De genomineerden worden eind mei bekend gemaakt. Het is dan aan een jury van jongeren om deze tien titels te lezen en te bepalen welk boek het beste is.

Uit onderzoek van Stichting Lezen bleek onlangs dat 43% van de jongeren nog nooit van de Boekenweek van Jongeren had gehoord en dat daarvan slechts 18% weleens had meegedaan. Dat zijn althans de cijfers van de jongeren die de enquête hebben ingevuld en het invullen niet onderbroken hebben toen ze het woord lezen zagen.