Mooie column van Tommy Wieringa in NRC Handelsblad al herhaalt hij net zoals veel andere columnisten, leesbevorderaars en beleidsmakers (en zij doen dat veelal uit eigenbelang) het frame dat veel van onze leerlingen laaggeletterd zijn. We raden nog maar eens dit stuk van Helge Bonset aan op Neerlandistiek.

Wieringa trad al heel lang niet meer op in het voortgezet onderwijs omdat de leerlingen niet geïnteresseerd waren. Op een school in Rotterdam-Zuid was het anders. Dankzij de leraren:

Het ging er niet om dat je het curriculum volgde maar dat je ze de kracht en de schoonheid van verhalen liet zien. Ze een ervaring bood. De ervaring met de avonturen en de bestaansproblematiek van andere levens dan het hunne. Het was een zoektocht. Je zette de luiken naar de wereld open, discussieerde met ze en ontkwam er niet aan ook jezelf in te zetten, je eigen verhaal.

Zo moeilijk is het niet. Lees de column hier.