Loof De Heer en al haar werk

Strip Holland Strip heet het overzichtswerk van de eerste Stripmaker des Vaderlands, Margreet de Heer, die het ambt vervulde van 2017 tot 2020. Het album, met een titel die je moet zingen om het grapje te doorzien, bundelt alle strips en belevenissen die De Heer in die drie jaar (mee)maakte. In 160 tjokvolle pagina’s, gevat tussen prachtige schutbladen, komt de lezer te weten wat ze zoal heeft gedaan, bereikt en uitgespookt. En dat is niet mis.

Het ambt van Stripmaker des Vaderlands past intussen in een flinke traditie van dit-en-dat des Vaderlands. Er was al een Dichter des Vaderlands, een Denker des Vaderlands, en sinds een paar jaar is er een stortvloed aan primi inter pares bijgekomen: een Fotograaf, Componist, Jonge Theoloog, Dwarsdenker, Lezeres, Psycholoog, Topvrouw en dus een Stripmaker des Vaderlands.

Op 12 oktober 2017 werd de Amsterdamse stripmaker Margreet de Heer (1972) op het schild gehesen. Zij was officieel de eerste die het ambt bekleedde en deed dat tot vorig jaar. Sindsdien neemt Herman Roozen de honneurs waar. De Heer is al jaren een onvermoeibaar pleitbezorger voor strips en weet altijd slim de publiciteit te zoeken met acties en plannen. Haar te kiezen als ambassadeur van het beeldverhaal lag voor de hand.

In Strip Holland Strip heeft De Heer al haar SdV-gerelateerde werkzaamheden bij elkaar gebracht. Hoofdmoot zijn haar verstripte interviews. De Heer heeft een eigen, persoonlijke manier van interviewen. Ze gaat bij interessante figuren langs (van Lenny Kuhr tot Kenny Rubenis en van Typex tot Wasco) en werkt die gesprekken uit tot strips, als een soort livestream in beelden. Daarnaast zijn al haar tijdlijnverhalen opgenomen, strips die langs een lijn over de bladzijde meanderen. Ook is er veel aandacht voor haar Songfestival-strips die vorig jaar in de Stripglossy stonden. In dat stripblad, dat werkt met gasthoofdredacteuren, haakte De Heer aan bij het songfestival met onder meer een interview met Jeangu Macrooy – onze inzending van het festival dat er niet kwam.

Veel belangrijker zijn de pagina’s die zijn gewijd aan haar missie: strips in het onderwijs. De Heer stelde samen met Bas Schuddeboom en Willard Mans een gids samen met graphic novels voor je leeslijst, als een overzicht van 55 striptitels. Deze Graphic Novel Gids werd flink opgepikt in de media en alle artikelen staan keurig in Strip Holland Strip.

Uit het boek komt het beeld naar voren van een ijverige dame met een groot hart voor strips, die bereid is een extra stapje te zetten ter meerdere eer en glorie van het mooie medium. Hoe ver blijkt al op het omslag waar een bloot poppetje met een tekenpen rond rent. Het is de stripversie van Margreet, die ook in het echt uit de kleren ging voor aandacht en geld. Met het platte mopje ‘zij stript voor het vaderland’ zette De Heer haar crowdfunding voor dit boek kracht bij, in evakostuum.

Op het platform Voordekunst verscheen vorig jaar haar campagne om dit boek, het sluitstuk van haar ambtstermijn, te bekostigen. Zo gaat dat in de stripwereld: je werkt je drie jaar uit de naad en dan mag je ook je eigen afscheidscadeau betalen. Maar goed, zoals gezegd: de energie van De Heer kent geen grenzen en ze zette de crowdfunding op. Om het wat leuker aan te pakken, bedacht ze dat Bloto’s het verschil zouden maken: blootfoto’s van zichzelf die door collega-tekenaars worden opgefraaid. Niet ieders kopje thee, er was nogal wat gedoe en getut, maar het werd toch een succes. Haar trouwe fans legden het benodigde bedrag neer – gemiddeld zelfs bijna 85 euro per persoon, ongekend veel.

En nu het sluitstuk van vier jaar noeste arbeid op tafel ligt, kan De Heer vooral trots zijn op alles wat er bereikt is – en op het album. Strip Holland Strip is een lekker bladerboek, met name dankzij de geestige interviews en het complete verhaal van de Graphic Novel Gids. Voor de fans en voor het nageslacht.

En De Heer? Die is niet op haar lauweren gaan rusten. Ze heeft zich weer aangekleed en is op pad; mensen vertellen hoe goed, mooi, belangrijk en vrolijk strips zijn. Hoed af.

Stefan Nieuwenhuis

Margreet de Heer – Strip Holland strip. Personalia. 160 pagina’s hardcover. € 27,95.