In zijn column voor het radioprogramma OVT brengt Micha Wertheim een eerbetoon aan Wim Brands. Het is meteen een pleidooi voor mensen die literatuur niet zien als een mogelijkheid om kijkcijfers te scoren, maar voor mensen die wezenlijk geïnteresseerd zijn in boeken en schrijvers. Wertheim zet Matthijs van Nieuwkerk naast Wim Brands:

Vorige week was het vijf jaar geleden dat Wim Brands plotseling overleed. In de Volkskrant legde Matthijs van Nieuwkerk precies die week even uit waarom VPRO Boeken eigenlijk een slecht programma was: ‘Boeken was het altaar waarvoor men zondags knielde; een erg kleine gemeente keek trouw, maar met ambitieus en wervend boeken-tv maken hadden de vaak bloedeloze bijeenkomsten natuurlijk niets te maken.’

Wim Brands had, als er een schrijver op bezoek kwam, vrijwel altijd alles van die schrijver gelezen, was altijd enthousiast, geïnteresseerd en betrokken en liet zich niet afleiden door wie wel en wie niet beroemd, gerespecteerd of mediageniek was. ‘Ik ben van het getal,’ schreef Van Nieuwkerk, ‘ambitie betekent minimaal een miljoen kijkers.’ En inderdaad, over het belang van kijkcijfers heb ik Wim Brands nooit gehoord.

Lees of beluister de hele column hier.

Wertheim is een van de initiatiefnemers achter de site Brandsalarm.