Aan de vooravond van de Hugo Clauslezing sprak Dirk Leyman met Erwin Mortier en Connie Palmen voor De Morgen. Het gesprek komt ook op de cancelcultuur. Erwin Mortier:

Dat is een gerechtvaardigd debat. Tegelijk moeten we niet in de situatie terechtkomen, om Camille Paglia te parafraseren, dat we achter elke struik of deurportiek verdoken imperialisme of vrouwenhaat ontdekken. Dan draait het uit op een heksenjacht. Je ziet nu mensen die als kunstenaar hun sporen nog moeten verdienen en toch heel gretig werken uit het raam kieperen, van een kwaliteit die ze zelf allerminst aankunnen.

Maar de echte groten onder de zwarte auteurs, zoals Toni Morrison en James Baldwin, hebben nooit aan boekverbrandingen of vernietigingen gedaan. Ze hebben gewoon iets goeds gemaakt én tonen dat. ‘Wij eisen onze plek op.’ Dat is constructiever, een teken van kracht. Wanneer bewegingen naar hygiënisme beginnen te ruiken, koester ik meteen een intuïtieve afkeer.

Lees het hele interview hier (€).