Soms is het jammer dat je in Nederland woont. Bijvoorbeeld als Behoud de Begeerte zes tweetalige stationsromans uitbrengt van Thomas Gunzig, Caroline Lamarche, Lisette Lombé, Erwin Mortier, Lize Spit en Rob van Essen.

Thomas Gunzig, ‘Ze bestaan, ik heb ze gezien!’
In ‘Ze bestaan, ik heb ze gezien!’ van Thomas Gunzig besluit een man om zijn jeugdliefde Laura op te zoeken. Hij laat alles achter en neemt de trein richting deze vrouw, met wie hij gedurende drie decennia geen contact had. Tijdens zijn reis laat hij zijn herinneringen de vrije loop en komt de lezer het gruwelijke geheim te weten dat hem dertig jaar geleden met Laura verbond.

Caroline Lamarche, ‘We waren nog niet uitgepraat over de liefde’
In ‘We waren nog niet uitgepraat over de liefde’ van Caroline Lamarche neemt een oudere vrouw te midden van de COVID-pandemie de trein naar nergens in het bijzonder. Ze stapt ‘s ochtends vroeg op met als enige bedoeling tijdens de rit te kunnen lezen in ‘De toverberg’ van Thomas Mann. Op de trein ontmoet ze een bijzondere jongeman, er ontspint zich tussen beiden een dialoog die twee generaties verbindt.

Lisette Lombé, ‘Liefde, papier en schaar’
In de zomer van 2021 vat een moegewerkte verpleegster het plan op om haar medemens een hart onder de riem te steken met geheime boodschappen die ze uitdeelt op de trein. Lisette Lombé schreef met ‘Liefde, papier en schaar’ een vlammend, kritisch en ritmisch verhaal dat schoonheid inzet als tegengif tegen toenemende polarisatie en pessimisme.

Erwin Mortier, ‘Voorzichtig aan de ijzerenweg’
‘Voorzichtig aan de ijzerenweg’ van Erwin Mortier is het relaas van een passagier die het landschap van zijn herinneringen zijdelings waarneemt: over de begindagen van een relatie, over Europa na de val van de Berlijnse muur en over de langzame modernisering van Mortiers geboortestreek Oost-Vlaanderen. Een poëtische ode aan de verleden tijd en aan de liefde die voortduurt.

Lize Spit, ‘De terugweg’
Terwijl haar beste vriendin Renee op vakantie naar het chique Cannes vertrekt, wordt Billie door haar vader Harry meegetroond op een verschrikkelijke kampeertrip. Een week alleen met haar wereldvreemde en sociaal onhandige vader is het laatste waar Billie zin in heeft. ‘De terugweg’ is een typisch Lize Spit-verhaal waarin de verhoudingen tussen personages zich ontwikkelen tijdens een reis.

Rob van Essen, ‘Ronin en de betekenis van alles’
‘Ronin en de betekenis van alles’ is een geheimzinnig verhaal over een hond, een kat, een ‘zangeresje dat een quizje presenteert’ en een journalist aan het einde van zijn carrière. Rob van Essen creëert een universum zoals alleen hij dat kan en werpt en passant op zijn volstrekt onpretentieuze manier een balletje op over thema’s als goed en kwaad en de zin van het leven.

Gelukkig kregen wij ze toegestuurd, want ze zijn alleen in Vlaanderen te krijgen. Nederlanders boekenfans moeten naar onze zuiderburen afreizen of de boeken online bestellen bij:
Aalst: Fnac
Antwerpen: Boekhandel ’t Stad Leest, Cronopio, De Groene Waterman, Fnac
Brugge: De Reyghere boekhandel, Fnac
Brussel: Fnac, Passa Porta Bookshop, TULITU
Charleroi: Fnac
Deinze: Letters & Co
Genk: Malpertuis
Gent: Boekhandel Walry, Fnac, Paard Van Troje
Hasselt: Fnac
Leuven: Barboek, Boekarest, Fnac
Louvain-la-Neuve: Fnac
Luik: Fnac, Librairie Pax
Mechelen: Boekhandel Salvator
Namur: Librairie Papyrus
Oostende: NV New Corman
Sint-Jans-Molenbeek: Replica Bookshop
Sint-Niklaas: Boekhandel ’t Oneindige Verhaal
Sint-Truiden: Boekhandel Naboekov
Wijnegem: Fnac