Dirk Leyman, ‘De papieren man’, criticus bij De Morgen is verbaasd over de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs. Leyman telt altijd de Vlamingen, maar was nu snel uitgeteld. Op Facebook schrijft hij:

De longlist van de Boekenbon Literatuurprijs is bekendgemaakt. Er staan amper twee Vlaamse auteurs op: Tülin Erkan met haar debuut ‘Honingeter’ en Carmien Michels met haar verhalenbundel ‘Vaders die rouwen’. Verder oogt deze longlist behoorlijk grillig. Kanshebbers voor de shortlist, die op 29 september wordt onthuld, lijken Anjet Daanje, Auke Hulst, Lisa Weeda en Donald Niedekker. Misschien ook Libriswinnares Mariken Heitman, Willem du Gardijn en Gustaaf Peek. Ook opmerkelijk: de lijst bestaat uit negen vrouwelijke en zes mannelijke auteurs.
Maar interessant is natuurlijk ook wie afviel. Daarom overliepen we de groslijst. Vooral het ontbreken van Tom Lanoye (het bejubelde ‘De draaischijf’) versterkt niet meteen de geloofwaardigheid van deze jury onder leiding van Guy Verhofstadt. Zijn ook niet op het appel: verwachte namen als Arnon Grunberg (‘De dood in Taormina’), Martin Michael Driessen, Jeroen Theunissen (‘Ik = cartograaf’), Peter Verhelst (‘Lichamen’), Dimitri Verhulst (‘Hebben en zijn’), Emy Koopman (‘Tekenen van het universum’), Guido van Heulendonk (‘Vrienden van de poëzie’) en Peter Middendorp (‘Neven’). Namen die je op de longlist had mogen verwachten.

Jeroen Dera, een van de juryleden en criticus bij De Standaard, reageert:

9 titels die je minstens op de longlist had verwacht; dat is liefst 60% van de beschikbare longlistruimte. Een opmerking over wat er ‘minstens’ op had gemoeten, snijdt dan ook alleen maar hout als je ook aangeeft wat er dan ‘minstens’ af had gemoeten.

Leyman heeft nog niet aangegeven welke titels wel van de longlist af mochten.