De Australische schrijver, dichter en vertaler David Colmer heeft de James Brockway Prize 2021 gewonnen voor zijn vertalingen van Nederlandse poëzie in het Engels. Hij heeft de prijs vanmiddag in Rotterdam in ontvangst genomen tijdens Poetry International. Hij vertaalde onder meer gedichten van Hugo Claus, Cees Nooteboom, Paul van Ostaijen, Ester Naomi Perquin, Annie M.G. Schmidt en Menno Wigman.

De prijs, groot 5000 euro, is genoemd naar James Brockway (1916-2000), de Engelse vertaler die meer dan vijftig jaar in Nederland woonde, aanvankelijk Engelstalige romans in het Nederlands vertaalde en vanaf 1969 Nederlandse literatuur vertaalde in het Engels.

Colmer (61) won eerder al verschillende prijzen met zijn vertalingen, waaronder de Independent Foreign Fiction Prize en de IMPAC Dublin Literary Award (beide met romans van Gerbrand Bakker), de Vondel Prize en nog enkele onderscheidingen in Australië en Nederland. Van hemzelf werden de roman Lew en de verhalenbundel Op de verkeerde plek in het Nederlands vertaald.