De thiller Bloedsteen van Bernice Berkleef heeft vanmiddag de Gouden Strop 2021. De prijs gaat elk jaar naar het beste spannendste boek. De Schaduwprijs voor het beste spannende debuut ging naar Floris Kleijne met Klaverblad.
De uitreiking vond plaats vanuit een troosteloos zaaltje van de Bibliotheek in Utrecht. Een bosje bloemen ontbrak.

Over Bloedsteen schreef de jury:

Dat het Ella Verbeek in haar jeugd nooit aan iets ontbrak, blijkt een schaduwkant te hebben. Daar komt ze achter als ze door de Amsterdamse politie van haar bed wordt gelicht. Haar met cadeaus strooiende vader blijkt opgepakt wegens zwartsparen. Als haar vader tijdens zijn detentie overlijdt, trekt ze naar zijn geboortegrond in Indonesië, waar hij sinds zijn jeugd een geheim begraven heeft.
Berkleef slaagt er wonderwel in om heden en verleden te verweven in Bloedsteen. Zo behandelt ze het koloniale verleden en de gruwelen in de kampen tijdens de Japanse bezetting die Ella’s vader heeft moeten doormaken. Maar denk niet dat je een geschiedenisboek leest: Ella wordt stevig in de tang genomen door de keiharde Chinese zakenman Soong, kan het eiland Java niet verlaten en weet als buitenstaander binnen een gecorrumpeerde samenleving niet wie ze nog kan vertrouwen.
Een spannend en wervelend boek, dat uitnodigt om dóór te blijven lezen. Berkleefs Bloedsteen past binnen een trend om te filmen en schrijven over de gecompliceerde geschiedenis van Nederland en Indonesië. Maar liefst drie thrillers verschenen er afgelopen jaar over dit thema. Bloedsteen is de spannendste.

Je kunt de uitreiking hier terugkijken.

Uitreiking Nederlandse Thrillerprijzen from Bibliotheek Utrecht on Vimeo.