In zijn openbare lezingen zal hij het vooral hebben over de scheidslijn tussen fictie en non-fictie: Mathijs Deen wordt gastschrijver aan de universiteit waar hij zelf is opgeleid, de Rijksuniversiteit Groningen.

Programma
Op de openingsavond op 13 september 2021 gaat professor Moderne Nederlandse Letterkunde Mathijs Sanders met Mathijs Deen in gesprek over zijn werk, zijn achtergrond en zijn liefde voor literatuur, radio, fictie, non-fictie en alles wat zich daartussenin begeeft. In de daaropvolgende drie openbare lezingen bespreekt Deen drie verschillende thema’s: de grenzen tussen fictie en non-fictie, stilzwijgende proza en de invloed van levende en dode natuur op zijn personages. In de werkcolleges gaan de studenten onder begeleiding van Deen op verkenning in het niemandsland tussen fictie en non-fictie.

Mathijs Deen
Mathijs Deen is geboren in het Twentse Hengelo en opgegroeid in Boekelo. Hij studeerde Nederlands in Groningen, leerde daar bij Radio Noord radio maken en gaf vier jaar les bij de vakgroep neerlandistiek aan de RUG. Zijn eerste gepubliceerde verhaal (na de schoolkranten waar hij voor schreef) stond in het literaire tijdschrift Schrijver en Caravan. Uitgeverij Passage publiceerde zijn eerste boeken. Voor velen is Mathijs Deen een vertrouwde stem door de documentaires die hij maakte voor de VPRO-radio en de luisterboeken die hij voorleest. Zowel in zijn meest recente boek Over oude wegen, waarin hij schrijft over de wegen die Europa verbinden, als in het bejubelde De Wadden, waarin boeren, Romeinse krijgsheren, Friezen, piraten, vluchtelingen, gelukszoekers, bezetters en badgasten een rol spelen, gebruikt Mathijs onverwachte personages en gebeurtenissen om het heden en verleden van uiteenlopende plekken op aantrekkelijke wijze met elkaar te verbinden. Hij laat hiermee iedereen iets nieuws zien en brengt de geschiedenis op wervelende wijze tot leven.

Gastschrijverschap
Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman, Marjoleine de Vos, Joost de Vries, Ellen Deckwitz, Auke Hulst, Edward van de Vendel en Joke van Leeuwen.