Op zijn 80ste wil Jogchum de Vries stoppen, maar hij kan geen opvolger vinden voor zijn boekenantiquariaat Colette in de Haagse Reinkenstraat. Sluiting dreigt, maar buurtbewoners zijn niet van plan om daar genoegen mee te nemen. Ze zijn een crowdfundingactie gestart om de zaak, waar zo’n 24.000 boeken tot manshoge torens staan opgestapeld, over te nemen en als collectief te runnen. 

Een van hen is Volkskrant-journalist Jean-Pierre Geelen. In NRC zegt hij: ‘We willen Colette behouden voor de buurt, voor de boeken, voor de romantiek.’ Van de beoogde 20.000 euro hebben donateurs intussen een bedrag van 6091 euro ingelegd met nog 34 dagen te gaan. Behalve Geelen maken schrijver Kim Heijdenrijk, de journalisten Edwin Koopman (Trouw), Istvan Kops (Boekenkrant) en Constanteyn Roelofs (Elsevier), historicus en geschiedenisdocent Marjonne Maan (Gymnasium Haganum), IT-er en filosoof Nils Kappeyne en vakbondsvrouw Linda Vermeulen zich op om bij toerbeurt als vrijwilliger het antiquariaat te gaan draaien.

Hier het verhaal in NRC (€), hier de site van het Colette-collectief, hier de site van Voor de Kunst waarop donaties kunnen worden gedaan.

Studenten van de Universiteit van Amsterdam maakten in 2015 dit videoportret van Jogchum de Vries.