Het is de vraag of je het betoog vol toespelingen, halve waarheden, onjuistheden en onlogische gevolgtrekkingen moet laten zien, maar Martin Bosma behoort tot de op twee na grootste partij van Nederland en kan ongestoord abjecte vergelijkingen trekken met de Tweede Wereldoorlog. In zijn rant tegen het ‘woke-virus van linkse schedelmeters’ betrekt hij de literaire wereld.

Onder deze minister zijn boeken verwijderd uit bibliotheken en vernietigd. Boeken met daarin zwarte piet. Boekverbrandingen, ook dat is terug van weggeweest. De Partij van de Arbeid eist nog meer maatregelen. Boeken van Jip en Janneke moeten weg uit de bibliotheek, dat is maar rolbevestigend.

Het boek De hel van Dante wordt al aangepast door de uitgever. De naam Mohammed is eruit verwijderd, want dat is kwetsend voor moslims. Dat in het boek wel de paus op de hak wordt genomen dat kan natuurlijk weer wel, want voor katholieken gelden andere regels.

Nederlandse uitgevers werken nu met sensitivity readers. Die speuren door manuscripten op zoek naar woorden die kwetsend zijn. Diversiteit is net zo dwingend als het maoïsme.

Een Amerikaanse dichteres die zwart is, gaat vertaald worden in het Nederlands. Marieke Lucas Rijneveld zou dat gaan doen. Zij is een groot literair talent en maakte kans op de Booker Prize. Maar ja, zij heeft de verkeerde huidskleur. Zij is nu vervangen door iemand met het juiste pigment. De gedachte is dat alleen zwarten zwarten kunnen vertalen. Wat vindt de minister van deze apartheid?

Picasso was ook onvoldoende vrouwvriendelijk en is nu ook in de ban. Dat wordt nog wat, voorzitter, als de linkswappies er achter komen dat Rembrandt zijn vrouw liet opsluiten in het dolhuis of wat Gerrit Achterberg uitspookte met zijn huishoudster.

Astrid Roemer kreeg de hoogste literaire prijs van ons land, de P.C. Hooftprijs, onder andere voor – ik citeer uit het juryrapport – haar politieke engagement. Een literaire prijs dus, omdat je een linkse actievoerder bent. Vraag aan de minister: als literaire prijzen er voor dienen om linkse actievoerders te belonen, waarom krijgt SP-icoon Anja Meulenbelt hem dan niet gewoon elk jaar?

Voor mensen met een sterke maag: