Na een reis door Zuid-Afrika deed het stadsbestuur van Amsterdam schrijver Willem Frederik Hermans in de ban. Hij mocht niet meer exposeren of optreden in gebouwen die van de gemeente waren. De schrijver had waarschijnlijk niet kunnen denken dat er op 31 augustus 2021 een herdenkingssteen geplaatst zal worden in De Nieuwe Kerk, op een steenworp afstand van de door hem bewonderde schrijver Multatuli die veel langer heeft moeten wachten op het postume eerbetoon.
Neerlandistiek meldt:

Op dinsdagmiddag 31 augustus 2021 zullen burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en Guy Verhofstadt, oud-premier van België en thans Europarlementariër, samen met de familie Hermans een gedenksteen onthullen ter ere van Willem Frederik Hermans.

Aanleiding is de 100ste geboortedag op 1 september van de schrijver. Guy Verhofstadt, zal in De Nieuwe Kerk een lofrede houden. Thom Hoffman, acteur en fotograaf, zal spreken over Hermans Ludens.

In een artikel in Ons Amsterdam wordt beschreven hoe Hermans in de loop der jaren tegen zijn geboorteplaats aankeek. Niet altijd positief.

Clichématig wordt Sita van de Wissel in Uit talloos veel miljoenen (1981) bij een bezoekje aan Amsterdam in de Leidsestraat beroofd van haar dure krokodilleleren handtas. “Tasse stele gebeurt hier tegeswoordig elleke dag, zei [Ome Simon]. Je ben je lefe niet meer seker in de stad.”

(foto: Croes, Rob C. / Anefo, Nationaal Archief, CC0)