Maak kennis met de volgende generatie stripmakers

Vanaf deze week ligt er een speciaal striptijdschrift in de stripwinkels in Nederland en Vlaanderen. Een vreemde eend, want het betreft geen eerste nummer, of een 0-nummer. Het is een eenmalig stripblad met werk van jonge stripmakers, met de titel Nieuwe Garde. Het tijdschrift staat niet op zich, maar in de aftrap van een groot project voor meer zichtbaarheid en bekendheid van jonge tekenaars uit Nederland en België. Het tijdschrift is er om iets veel groters aan te kondigen: dit najaar verschijnt namelijk de Nieuwe Garde anthologie. Dat wordt een flinke bloemlezing met werk van meer dan zestig stripmakers. Nieuw, fris, divers, aanstormend, geef het een naam: alles is van toepassing.

Nieuwe Garde is een project van de 9e Kunst, een online platform voor het beeldverhaal dat ijvert voor de waardering, zichtbaarheid en kennisverbreding van strips en graphic novels. Op www.9ekunst.nl verschijnen artikelen, recensies en beschouwingen over strips, maar ook over het stripklimaat, het vakgebied, de boekenwereld, het aanbod, marketing en meer.

De 9e Kunst richt zich niet uitsluitend op ingewijden, vakgenoten en liefhebbers van het beeldverhaal, maar ook zij die er zijdelings mee te maken hebben, onder wie boekhandelaren, onderwijsgevenden, beleidsbepalers, cultuurprogrammeurs én nieuwe lezers. Voor hen wil de 9e Kunst een vraagbaak zijn op het gebied van beeldverhalen.

Met het Nieuwe Garde-project zet de 9e Kunst zich in voor nieuwe stripmakers. Al jaren klinkt de noodkreet dat de stripwereld vergrijst, dat er te weinig nieuwe lezers bijkomen en dat het voortbestaan van de toch al kleine Nederlandstalige stripwereld hierdoor onzeker is. Nieuwe stripmakers krijgen maar mondjesmaat voet aan de grond en daardoor zijn ze te weinig zichtbaar voor het grote publiek. Voor de 9e Kunst reden om dit tij te keren.

Bij de 9e Kunst werken veel verschillende mensen: jong en oud, dames en heren, wetenschappers, journalisten en liefhebbers, manga-verslinders, eerstedrukverzamelaars en webtoonlezers, van 22 tot 64 jaar. Die diversiteit levert veel interessante inzichten op. Tegelijk blijkt ook hoe gescheiden de werelden zijn. Het is daarom belangrijk zichtbaarder te worden voor elkaar. Dat was het vertrekpunt: een fysiek boek met werk van tekenaars die zich voornamelijk manifesteren op het internet of in het small press circuit.

Voor het rekruteren van jonge stripmakers riep 9e Kunst de hulp in van de verschillende strip- en illustratie-opleidingen in Nederland en Vlaanderen: ArtEZ in Zwolle, St. Joost in Breda, Willem de Kooning in Rotterdam, LUCA in Brussel en Sint-Lukas in Gent. De aanmeldingsmail werd ook gedeeld op online communities, in Discord- en appgroepen. Het leverde bijna tachtig aanmeldingen op, met portfolio’s en stripwerk.

Naast de enorme respons viel nog iets op: de rijkdom aan stijlen, genres en het unieke stemgeluid van een nieuwe generatie. De manier waarop jonge makers met het medium omgaan is heel anders dan de oudere stripliefhebber zal verwachten. Hun onderwerpen zijn veel persoonlijker en actueler, het gaat minder om avonturen en helden. Er is een duidelijke breuk met de klassieke strip, die gericht is op actie en spanning. Dus nee, er zitten geen vliegtuigstrips tussen, geen avonturen die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog of op de prairie. De strips zijn geëngageerd, persoonlijk en grafisch sterk. Maar even goed zijn er vrolijke en grappige strips bij, op klassieke leest geschoeid.

In het tijdschrift, dat wordt verspreid in stripwinkels in Nederland en Vlaanderen, is alvast een dwarsdoorsnede te lezen van wat de Nieuwe Garde zal brengen. In het blad staan strips van Karin Blaauwijkel, Mélanie Corre, Hanne Dewachter, Dido Drachman, Valentijn Hamel, Sabrina Kooijmans, Melanie Kranenburg, Bob op ’t Land, Tim Layae, Charlotte Pasveer, Lode Peeters, Emma Ringelding, Hugo Seriese, Indi Vos en Sarah San van der Wagt. De prachtige cover is van Helene Lespagnard. Wommol maakte een uitneembaar miniboekje in het hart van het blad. En omdat 9e Kunst in beginsel een journalistieke website is, staat er ook een aantal interessante artikelen in, zoals een geïllustreerd verslag van Aimée de Jongh over het maakproces van Dagen van Zand.

En zijn strips nog steeds vooral voor mannen en jongens? Niet als je kijkt naar de diverse samenstelling van de Nieuwe Garde, met zestig procent vrouwen en een flinke groep lhtbqi+-makers. Je zou bijna denken dat de strip veel geëmancipeerder en veelzijdiger is dan al die jaren leek. Hopelijk ontdekt het publiek dat ook.

Stefan Nieuwenhuis, hoofdredacteur van 9e Kunst (www.9ekunst.nl) en initiatiefnemer van Nieuwe Garde.

Diverse auteurs – Nieuwe Garde. Stichting 9e Kunst. 48 blz. € 3,95.
Meer informatie op 9ekunst.nl