Tijdens Prideweek maakt Tzum bekend dat Gloei van Edward van de Vendel en Floor de Goede verkozen is tot het Regenboogboek van het jaar. Het hoofdbestanddeel van het kloeke boek bestaat uit interviews van Van de Vendel met jongeren uit de LHBTQ+-gemeenschap. Vastberaden jongeren en jongeren die nog zoekend zijn naar hun seksuele voorkeur of identiteit. Van de Vendel maakte bij ieder interview ook een gedicht over de geïnterviewde en Floor de Goede maakte een passend portret van elke jongere waarbij hij het brede scala van zijn kunstenaarstalent aan de orde laat komen.

Gloei is een boek dat precies op tijd komt. Het is niet alleen geschikt voor jongeren die op zoek zijn naar gevoelsgenoten, het is ook een uitstekend boek voor volwassenen die meer willen weten over de diversiteit binnen seksuele voorkeuren en identiteiten.

De top 3 van dit jaar bestond uit:

1 Edward van de Vendel en Floor de Goede – Gloei (Querido)
2 Bernardine Evaristo – Meisje, vrouw, anders (De Geus)
3 Tomasz Jedrowksi – Zwemmen in het donker (Meulenhoff)

Het Regenboogboek van het jaar is een initiatief van het weblog Tzum, dat ook een zeer uitgebreide groslijst van Regenboogboeken heeft opgesteld. De lijst wordt telkens bijgewerkt en kent een ongekend groot aantal verwijzingen naar professionele recensies. Boeken (vertaald of oorspronkelijk Nederlandstalig) die het afgelopen jaar op de markt zijn gekomen, komen in aanmerking voor deze prijs.

Het Regenboogboek van het jaar zal een maand lang een banner krijgen op Tzum en in de Tzum nieuwsbrief opgenomen worden.

In de jury voor het Regenboogboek van het jaar zaten Marie-José Klaver, Coen Peppelenbos en Doeke Sijens.