Een interview in Knack en een optreden in het tv-programma De afspraak markeren deze week de ‘outing’ van Kristien Hemmerechts: ze is teruggekeerd in de moederschoot van de kerk. Ze gaat elke zondag naar de mis in de Antwerpse Sint-Carolus Borromeuskerk en op woensdag naar een gebedsviering van de Gemeenschap van Sant’Egidio.

In het gesprek met Michel Vandersmissen voor Knack vertelt Hemmerechts hoe de omkeer in haar leven kwam.

In 2015 had ik borstkanker. Na de diagnose overviel mij een groot gevoel van angst. Je denkt meteen dat de kanker je hele lichaam zal veroveren. Ik was in paniek, tot ik op een nacht in bed lag en me omhelsd voelde, gekoesterd door iets wat het menselijke overstijgt en wat ook weleens God wordt genoemd. Die veiligheid en geborgenheid brachten mij zo veel rust en vrede. Toen was ik niet meer bang en dacht ik: laat maar komen wat moet komen.

Op haar Facebookaccount krijgt Hemmerechts veel bijval, maar enkele rabiaat atheïstische vrienden zijn wat minder blij, zoals Mark Cloostermans die de studie Bloot zijn en beginnen over het oeuvre van Hemmerechts schreef. Cloostermans:

Ik vind het redelijk schokkend hoe je je vrienden wegzet als “rabiate atheïsten”. Atheïsten zijn meestal helemaal niet rabiaat. Gelovigen, díe, ja. Je neemt doodleuk de terminologie over die de Kerk gebruikt om atheïsten vuil te maken.

Kristien Hemmerechts:

het lag niet in mijn bedoeling om atheïsten ‘vuil’ te maken, ik heb gewoon een aantal keer ondervonden dat atheïsten heel heel stellig kunnen zijn in hun overtuiging, vandaar het woord ‘rabiaat’; misschien heeft het voor jou andere connotaties dan voor mij

Cloostermans:

En het lijkt me ook helemaal niet moedig wat je doet. Bij tegenslag in het leven opeens in God gaan geloven? Dat is eerder een conservatieve reflex dan een bewijs van moed.

Hemmerechts:

ik kan maar blijven herhalen dat ik het werkwoord ‘geloven’ liever vermijd; het gaat om een gevoel, een ervaring; die maakt jou duidelijk boos; ik wil helemaal niets opdringen, vrijheid, blijheid is mijn motto

https://www.youtube.com/watch?v=x22reRBrOqQ