Alleen Marie Kessels krijgt deze week een volwaardige recensie over haar roman in de Volkskrant, voor de rest komt de fictie er weer bekaaid vanaf in de boekenbijlage. De Volkskrant interviewt wel Griet Op de Beeck over haar kinderboek, een beschouwing over het missen van treinen in de literatuur en drie recensies over non-fictie. In de driewekelijkse jeugdrubriek bespreekt Pjotr van Lenteren twee boeken van Annie M.G. Schimidt en op de pagina ‘Ook interessant, en wel hierom’ komen gelukkig nog enkele romans (inclusief autofictie – Henk Pröpper – en een misdaadroman) voor die in 170 woorden afgehandeld worden. Zo is Casper Luckerhof niet onder de indruk van de heruitgave van Duizend kraanvogels van Nobelprijswinnaar Yasunari Kawabata: ‘Toch wil deze korte, tamelijk ondoorgrondelijke roman nooit echt interessant worden.’

Het boekengedeelte van ‘Tijdgeest’ in Trouw telt deze week drie volwaardige recensies (Herman Koch, Arnon Grunberg en Juli Zeh), Bas Maliepaard bespreekt het kinderboek van Griet Op de Beeck (‘Geen lichte kost’). Naast een bespreking (250 woorden) van een literaire thriller en aandacht voor twee biografieën kun je ook nog een interview lezen met Patricia Lockwood. En goed om te vermelden: de continue aandacht voor poëzie in de rubriek van Janita Monna.

In de boekenbijlage van NRC Handelsblad kon je een inhoudelijk interview met Herman Koch lezen. In de bijlage 3 recensies van roman (Lionel Shriver, Arnon Grunberg, Koen Caris) en een recensie van de autofictie van Henk Pröpper. Daarnaast drie recensies van non-fictie en een aangepaste versie van de Hermans-lezing van Guy Verhofstadt met een beetje wishful thinking: ‘Honderd jaar na zijn geboorte zijn Hermans’ boeken, zoals hij had verhoopt, nog prominent aanwezig in de winkel. Ze staan nog steeds centraal en in het literaire debat. Ze doen er nog steeds toe.’