In de lokale krant Het Parool schrijft Robert Vuijsje over zijn familie die voor de oorlog een bakkerij had aan de Weesperstraat in Amsterdam. Op die plek wordt vandaag het Holocaust Namenmonument, ter herinnering aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, onthuld door koning Willem-Alexander. Vuijsje vraagt zich af waarom ‘de man die zich de koning van Nederland waant’ dat moet doen.

De werkelijke vraag is: waarom wordt bij de opening van dit monument zoveel waarde gehecht aan de aanwezigheid van een man wiens familie in 1940 direct zichzelf in veiligheid bracht in Londen en Canada, om vijf jaar later terug te keren en vrolijk verder te gaan met koningshuisje spelen, alsof er niets was gebeurd? Waarom moeten wij als Nederlandse joden zo blij zijn met een snippertje aandacht van een instituut dat tussen 1940 en 1945 duidelijk heeft gemaakt hoeveel waarde zij hechten aan ons lot?

Lees het hele stuk hier.