Jean-Claude van Rijckeghem is de winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2021. Daarmee wint hij de juryprijs en de prijs van de jonge lezers. Dat is 1000 euro plus 500 euro. De Archeon Thea Beckmanprijs gaat naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben.

Het persbericht:
De winnaar is een boek dat de jury beschouwt als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een boek dat erin slaagt om jongeren mee te nemen naar vroeger waar het nog normaal was dat andere mensen beslissingen namen over jouw leven als meisje/vrouw.

De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2021 toe te kennen aan IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem.

De 12 juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben ook Jean-Claude van Rijckeghem met zijn boek IJzerkop bekroond tot winnaar van de Archeon Jonge Beckmanprijs 2021. De jury van de Jonge Beckman was ook onder de indruk van het boek van Rob Ruggenberg en geven zijn boek ‘Offerkind’ een eervolle vermelding van de Jonge Beckmanprijs 2021.

De jury van de Archeon Thea Beckmanprijs bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Lees dit essay van Marie-José Klaver over IJzerkop.