We keken er wekenlang naar uit en vandaag was het dan zover: de speciale jubileumeditie over boeken van de Volkskrant. Maar toen we gingen kijken, zagen we dat die bestond uit allemaal oude stukken, sommige zelfs uit 2020. Alleen de column van Bert Wagendorp was nieuw. We scrollen wat heen en weer en hopen dat we iets over het hoofd hebben gezien, maar nee: oude interviews, oude reportages en die top 100 die Hans Bouman een paar maanden samenstelde waren we eerlijk gezegd alweer vergeten.
Wagendorp deelt nog wel een inzicht over de top 100 waaruit bleek dat deze eeuw weinig boeiende fictie geschreven is volgens Bouman:

Deze top-100 kan worden gezien als het afscheid van en een hommage aan het tijdperk van de fictie.

Als het goed is, is de jubileumeditie ook (misschien juist) voor niet-abonnees bedoeld.

(afbeelding via Flickr Commons)