Weten jullie nog hoe de Nobelprijswinnaar voor Literatuur heet, zonder het op te zoeken? Toen vorige week zijn naam bekend werd gemaakt door het Nobelprijscomité hadden veel Nederlandse schrijvers nog nooit van hem gehoord. Abdelkader Benali weet waardoor het komt, schrijft hij in zijn column in Trouw:

Nederlandse schrijvers zijn geen grote lezers van wereldliteratuur, omdat dan moet worden opgegeven wat de Nederlandse schrijver het meest koestert: zijn cynisme en vooringenomenheid. De Nederlandse schrijver is niet in staat om buiten zijn trauma om te lezen. Nieuwsgierigheid naar de Afrikaanse, Aziatische of Arabische literatuur is bijna nihil. Nieuwsgierigheid verdraagt zich slecht met cynisme.

Iets verder in zijn column, gaat hij wel verder dan desinteresse bij de Nederlandse schrijvers:

Helaas kijken Nederlandse schrijvers neer op literatuur uit niet-westerse culturen, anders kan ik niet verklaren waarom het rond deze schrijvers zo stil is.

Lees zijn hele column hier.