Mooi interview in Trouw gisteren met Helena Hoogenkamp, van wie dit jaar het prachtige debuut Het aanbidden van Louis Claus uitkwam. Interviewer Rick Pullens stelt aan de hand van zintuigen vragen aan Hoogenkamp. Het gesprek komt op een heftige ingreep: ze liet haar borsten preventief verwijderen omdat ze erfelijk belast bleek met een genmutatie die borst- en eierstokkanker kan veroorzaken. Die operatie zorgde voor een nieuwe oriëntatie op haar gender.

Door mijn ziekenhuisbezoekjes ging ik opnieuw nadenken over mijn gender. Wie ben ik? Ik begon het te benoemen. Vanaf dat moment kwam ik bij elke afspraak binnen met de woorden: ‘Hallo, ik ben non-binair’. Ik heb dat echt moeten leren zeggen, dat label gebruikte ik nooit. Maar als je iets zelf niet benoemt, doen anderen dat voor je en dan vullen ze zelf in wat ze niet kunnen zien.

Lees het hele interview hier (en koop daarna dat boek eens).