In het programma Kunststof is bekendgemaakt dat Marieke Lucas Rijneveld met Mijn lieve gunsteling de F. Bordewijk-prijs 2021 wint. Eerder won ze ook al de Tzum-prijs voor hetzelfde boek. De F. Bordewijk-prijs is een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige prozaboek.

Meteen vanaf het begin van Mijn lieve gunsteling wordt de lezer meegevoerd op het ademloze ritme van wat niet minder dan een verslag is van een verzengende obsessie, de obsessie van een veearts, zelf beschadigd, voor een beschadigd 14-jarig jongensmeisje. Alles is overrompelend in deze roman, maar toch vooral de plastische taal die de obsessie van de veearts lichamelijk voelbaar maakt en die de lezer die doorleest, nee, die gedwongen wordt door te lezen, het gevoel geeft tot medeplichtige te worden gemaakt als grenzen onvermijdelijk worden overschreden. Daartoe zijn alleen grote schrijvers als Rijneveld in staat.

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Nisrine Mbarki, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever. Aan de prijs is een bedrag van 6.000 euro verbonden.

De prijs wordt op 23 januari 2022 uitgereikt op het festival Winternachten.