Rodaan Al Galidi en Babs Gons waren ook genomineerd, maar Ellen Deckwitz ging er vanavond met de Johnny 2021 vandoor. Zij won 8.000 euro; 2.000 euro ging naar het talent Jasper Albinus. De jury:

Ellen Deckwitz is een entertainer pur sang: in haar werk zoekt ze het experiment en met haar optredens zet ze haar teksten kracht bij. In haar poëzie blijft altijd iets ongezegd waardoor ze het publiek iets geeft om over na te denken. Haar teksten zijn bijzonder gelaagd en veelzijdig. Ze dicht zowel over ‘mannen die even weg moeten’, haar familie met in het bijzonder haar Indische grootmoeder, als over Game of Thrones. De jury waardeert tevens haar enthousiasmerende boeken Olijven moet je leren lezen en Dit gaat niet over grasmaaien die aanzetten tot het beleven van poëzie.

De Johnny, een oeuvreprijs voor podiumpoëzie, wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. De prijs is voor een dichter, woord- of podiumkunstenaar die op uitzonderlijke wijze bijdraagt aan de receptie van poëzie in het Nederlandse taalgebied. Alle drie de genomineerden hebben het vermogen om te verbinden met hun zeggingskracht op het podium. De jury heeft gekeken naar de gelaagdheid van het werk, de eigenheid, de ontwikkeling van het werk door de jaren heen en heeft zoveel mogelijk optredens bekeken – helaas zorgde de coronapandemie ervoor dat er weinig liveoptredens bezocht konden worden.

Graag zou de jury alle drie willen belonen voor hun bijdrage aan de taal, hun volstrekt authentieke optredens en de band die zij aangaan met het publiek.

De genomineerden selecteerden allemaal een opkomend talent voor de stimuleringsprijs, als onderdeel van De Johnny. De jury is blij te zien dat het kleine taalgebied van de Nederlandse taal zo veel talent herbergt. Zo laten Ildikó Snijders, Jasper Albinus en Veronique Efomi zien dat podiumpoëzie een mooie toekomst heeft.

Het reglement schrijft voor dat De Johnny maar één winnaar kan hebben. De meesterlijke meerduidigheid van diens poëzie gaf de doorslag, en daarnaast prijst de jury diens altijd energieke optredens en inzet om poëzie zicht- en hoorbaar te maken. Binnen het oeuvre is een evidente ontwikkeling te zien. Het werk is zowel toegankelijk voor beginnende als voor gevorderde poëzieliefhebbers. Na rijp beraad – het ging niet zonder slag of stoot – is er gekozen om De Johnny 2021 uit te reiken aan Ellen Deckwitz. In navolging van Ellen Deckwitz ontvangt Jasper Albinus, het opkomende talent dat de winnares in de schijnwerpers zette, een deel van het prijzengeld.

De jury bestond uit: Babeth Fonchie, dichter en schrijver; Erik Jan Harmens, dichter, schrijver, Poetryslam-kampioen, podcastmaker; Onias Landveld, spoken word-artiest, presentator, schrijver en oprichter van Wosu Productiehuis; Dieuwertje Mertens, journalist, literatuurcriticus en podcastmaker; Yannick Moyson, podiumdichter, verbonden aan Mensen Zeggen Dingen België en organisator van open podia.