Hij kan opnieuw 50.000 euro bijschrijven op zijn rekening, want de jury van de Boekenbon Literatuurprijs 2021 toegekend aan Wessel te Gussinklo voor zijn roman Op weg naar De Hartz. Naast Op weg naar De Hartz waren De terugkeer van Esther Gerritsen, De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker, Het boek Daniel van Chris De Stoop en Al het blauw van Peter Terrin genomineerd.

Juryvoorzitter Winnie Sorgdrager zei:

De jury stond voor de moeilijke opdracht om uit de vijf beste boeken van het afgelopen jaar er één te kiezen. De jury heeft uiteindelijk gekozen voor het boek waarvan het lezen voelt als een roes waar je maar moeilijk van los kunt komen. De auteur laat je als lezer een innerlijke wereld betreden die zich niet laat snoeien: je zult het volledig moeten ondergaan. Al eerder heeft Te Gussinklo laten zien dat hij tijdloos proza levert, dat krachtig en indringend is.

Wessel te Gussinklo was door zijn gezondheidstoestand niet in staat om persoonlijk bij de bekendmaking aanwezig te zijn. De prijs werd voor hem in ontvangst genomen door Geraldine te Gussinklo, zijn dochter aan wie het boek is opgedragen. De winst voor Op weg naar De Hartz betekent de tweede grote prijs voor Te Gussinklo. In 2019 ontving hij voor De hoogstapelaar de BookSpot Literatuurprijs, de voorloper van de Boekenbon Literatuurprijs.

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs bestond dit jaar uit: Winnie Sorgdrager – Minister van Staat (voorzitter jury), Jozefien Van Beek – journalist en recensent voor De Standaard, Jan Dertaelen – recensent voor De Tijd en boekverkoper bij De Groene Waterman, Miriam Piters – conrector / docent Nederlands aan het Montessori Lyceum Rotterdam en recensent voor Tzum, Ronnie Terpstra – boekverkoper bij Boekhandel Van der Velde, Dominique van Varsseveld – recensent voor NRC, Jeroen Vullings – recensent voor Elsevier en Nieuwsweekend.