Treurig nieuws. Uitgeverij Koppernik meldt dat romanschrijver en essayist Wessel te Gussinklo is overleden. Te Gussinklo werd op 9 januari 1941 in Utrecht geboren en overleed twee dagen geleden in zijn woonplaats Kamperland. Hij werd 82 jaar oud en was al langere tijd ziek.

Wessel te Gussinklo’s tragikomische oeuvre is meermaals bekroond. Zo kreeg hij voor zijn debuut De verboden tuin in 1986 de Anton Wachterprijs. De opdracht werd in 1996 bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de F. Bordewijkprijs en in 1997 met de ECI-prijs. Voor De hoogstapelaar ontving hij in 2019 de Bookspot Literatuurprijs en voor Op weg naar De Hartz in 2021 de Boekenbon Literatuurprijs.

Ten slotte ontving hij voor zijn gehele oeuvre de C.C.S. Croneprijs in 2016. Dat oeuvre besloeg onder andere nog De expeditie en Aangeraakt door goden.

In 2022 werd Te Gussinklo onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In een interview door Casper Luckerhof in de Volkskrant vertelde de schrijver over het late succes van zijn werk:

Eindelijk gerechtigheid. Zo voelt het. Ik was heel lang een schrijver van wie men zei: ‘Ja, hij schijnt heel goed te zijn, maar ik kom er niet toe.’ Ondertussen heb ik veel prachtige recensies gehad, dus de mensen zijn er wel op attent gemaakt dat het behoorlijk goed is wat ik schrijf. Sorry dat ik een beetje arrogant ben, maar ik hoor natuurlijk wel tot de beste schrijvers van Nederland.

Bart Kraamer en Chris de Jong van uitgeverij Koppernik:

‘Wessel stond aan de basis van de oprichting van onze uitgeverij. Ons eerste boek was zijn roman Zeer helder licht. Wij zijn hem daar zeer dankbaar voor. We zullen zijn venijnige spot missen, zijn alziende blik, zijn rijke zoekende taal, maar vooral zullen we een goede vriend missen.’

Lees hier een interview uit 2020 met Wessel te Gussinklo over zijn schrijverschap en De Hoogstapelaar.

Dit jaar Heeft Koppernik Aangeraakt door goden nog heruitgegeven.

Luister hier naar de podcast van Tzum over De hoogstapelaar.