De comeback van Nicolette Smabers – Vraag dat maar aan de pelikanen

Wat doe je als je net gehoord hebt dat je dagen zijn geteld? Bernard Veerman pakt verdwaasd de trein naar Den Haag. Hij wil naar zee, dat zoutige wil hij ruiken, de wind wil hij voelen, de branding horen, het gekrijs van de meeuwen.

Hoe zit het met Bernards overlevingskansen? Hij heeft een broer of zus als donor nodig voor een stamceltransplantatie. Maar heeft hij zo iemand? Dat is de grote vraag. Bernard praat hierover met mensen die hij nog nooit heeft ontmoet: een dame met een grote witte koptelefoon op haar hoofd, een portretschilder, een verpleegster die een beetje dronken is. Ronddwalend in de stad van zijn jeugd draait Bernards persoonlijke geschiedenis zich om in zijn hoofd.

In Vraag dat maar aan de pelikanen komen heel wat thema’s aan bod: de rol van vooroordelen bij het overdragen van een familiegeschiedenis die haar wortels heeft in de koloniale tijd, de band tussen een stiefvader en zijn stiefdochter, de geheimtaal van de kinderjaren, en bovenal de vraag of spreken altijd beter is dan zwijgen.

‘De kracht van Nicolette Smabers ligt in de ragfijne nuance’
Arnoud Heumakers

Bekijk hier het interview van Willem Goedhart met Nicolette Smabers.

Nicolette Smabers debuteerde in 1983 ze met de verhalenbundel De Franse tuin. Daarna verschenen diverse door de kritiek hoog geprezen novelles, kinderboeken en romans. In 2009 verscheen haar laatste roman De man van gas en licht. Met Vraag dat maar aan de pelikanen maakt ze haar literaire comeback.