We kijken elke week naar de Bestseller 60 om te zien of er veel literatuur wordt verkocht, maar de lijst geeft ons doorgaans net zoveel plezier als de aanblik van de hond die net op het hoogpolig tapijt heeft gekotst. Een racistische televisiemevrouw, een hatseflats bungalowuitbater met een real-life soap, twee presentatoren die een boekje over chansons in elkaar geflanst hebben, een cabaretier met zijn cadeauboekje voor de kerst, een biografie van een pratende snor, een talkshowpresentatrice die anderen heeft geïnterviewd en daar in andere programma’s weer over mocht talken, een biografie over een sympathieke volkskomiek, een cabaretière die met de toekomstige koningin babbelt en ga zo maar door.

Maar waar is Wessel te Gussinklo die vorige maand de Boekenbon Literatuurprijs won met Op weg naar De Hartz? En hij won deze prijs, ‘de slettebak’ onder de literaire prijzen volgens Wilma de Rek, al eerder toen deze nog de BookSpot Literatuurprijs heette. En ook toen kwam hij niet de bestsellerlijst. Het heeft voor een deel te maken met de geringe exposure van de Boekenbon Literatuurprijs. Daar waar de Libris Literatuurprijs live wordt uitgereikt in Nieuwsuur, was de Boekenbon Literatuurprijs aangewezen op een filmpje via YouTube. Waar bij de Libris Literatuurprijs schrijvers als Murat Isik, Rob van Essen en Alfred Birney doorstootten naar het grote publiek blijven de winnaars van de Boekenbon Literatuurprijs achter in het verkoopsucces: winnaars als Martin Michael Driessen, Koen Peeters en nu dus Wessel te Gussinklo komen zelfs niet eens in de top 60 van best verkochte boeken. Dat was vroeger wel anders: toen de redelijk onbekende Hans Münstermann in 2006 de AKO Literatuurprijs – zoals de prijs toen heette – won, stond zijn roman De bekoring 19 weken in de bestsellerlijst.