Gijs Groenteman gaat in zijn podcast ‘Met Groenteman in de kast’ in gesprek met Anna Enquist over haar nieuwe roman Sloop. De roman draait onder andere om machtsverhoudingen. Een actueel thema, de gebeurtenissen rondom The Voice komen dan ook ter sprake tijdens het gesprek.

In Sloop gaat het om een verhouding tussen een leerling en een leraar. De hoofdpersoon van het boek is de componiste Alice Augustus. Als enige vrouw volgt Alice de opleiding voor componist. Met de docenten kan ze goed overweg, met een van hen krijgt Alice een verhouding.

Enquist (ook psychotherapeut) zegt over deze machtsverhouding:

Zo’n leerling wil de leraar behagen, dan zit je al op het erotische spoor natuurlijk. De leraar moet daar niet op ingaan, dat gebeurt dan toch, maar hij moet zich daar bewust van zijn. Op lerarenopleidingen moet het een onderwerp zijn waar ze les in krijgen. De kant van de leerling wordt totaal nergens ooit belicht, maar die is er ook. Je zou ook aan leerlingen kunnen uitleggen hoe dat werkt en dat ze misschien eens op moeten letten als ze alleen maar aan de leraar zitten te denken, alleen maar aan het studeren zijn om de leraar te behagen.

Luister hier de hele podcast.