In zijn column in het Algemeen Dagblad reageert Jan Rot vandaag op zijn uitschakeling bij de tv-quiz De Slimste Mens. Gisteren verloor Rot het eindspel van filmregisseur Johan Nijenhuis.

Hij schrijft over de laatste opnamedag:

Maar als ik ’s morgens wakker word, ben ik zo ziek als een hond. Afzeggen is geen optie. De taxi naar Hilversum lijkt uren te duren. Als ik uitstap kan ik mijn drie kostuums, voor elk mogelijk potje een, nauwelijks dragen. Eenmaal in mijn kleedkamer, begin ik zacht te huilen. Ik lijk wel terminaal. Ik moet naar bed, ik ben op.

‘Als het niet gaat, dan gaat het niet,’ komt Freriks polshoogte nemen, ‘dan verzinnen we iets anders.’

‘Met twee kandidaten en een lege stoel zeker,’ probeer ik een grijnsje. ‘Als de camera’s lopen ben ik zo weer het heertje.’

Rot deed in 2012 al mee met De Slimste Mens, haalde zelfs de finale, maar verloor uiteindelijk van Arjen Lubach. Het was zijn grootste wens, nu hij ernstig ziek blijkt te zijn, om nogmaals deel te nemen aan het spelprogramma.

Op Twitter kreeg Rot gisteren veel reacties na zijn uitschakeling. Een kleine bloemlezing: