Vanmiddag werd de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2022 bekend gemaakt. Opvallend is dat de jury een aantal grote namen niet heeft geselecteerd voor de longlist.

Adriaan van Dis met KliFi, Anna Enquist met Sloop, Arnon Grunberg met De dood in Taormina, A.F.Th. van der Heijden met Stemvorken en Herman Koch met Een film met Sophia om er maar een paar te noemen. Deze schrijvers stonden het afgelopen jaar met hun roman wel in de Bestseller 60.

De Libris Literatuur Prijs is de onderscheiding voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De uiteindelijke winnaar ontvangt 50.000 euro.

De vakjury bestaat dit jaar uit: Katja de Bruin (chef boekenredactie VPRO Gids), Femke Essink (literair criticus voor De Groene Amsterdammer), Alicja Gescinska (filosofe, schrijfster), Theo Hakkert, literair recensent voor Tubantia) en Ahmed Aboutaleb als juryvoorzitter.

Op social media is de discussie over de longlist inmiddels ook losgebarsten: