Hoewel de boekhandels sinds afgelopen zaterdag weer open mogen (weliswaar met een beperkt aantal klanten per vierkante meter) heeft de CPNB toch besloten om de Boekenweek ook dit jaar te verplaatsen. De organisator van de Boekenweek heeft laten weten dat de nieuwe datum 9 tot en met 18 april wordt.

In een statement laat Eveline Aendekerk, de directeur van de CPNB, weten:

Net als vorig jaar vinden we dat het jaarlijkse feest in boekhandel en bibliotheek met de huidige maatregelen niet volledig tot zijn recht komt. We hebben nu nog geen zicht op het verloop van de coronabesmettingen maar willen daar wel alvast op voorsorteren. De Boekenweek is van groot belang voor het hele boekenvak, maar met name voor de fysieke boekhandel en de makers die zo afhankelijk zijn van de vele optredens in zo’n week. En hoewel de boekenverkoop in 2021 prachtige cijfers haalde, hebben veel lokale boekhandels negatieve omzetten gedraaid en missen schrijvers inkomsten uit schrijversoptredens. We moeten boekhandels en makers de kans bieden de Boekenweek optimaal te benutten, en dat kan alleen als ze genoeg bezoekers kunnen ontvangen, de gezondheid van het personeel kunnen waarborgen en op adem zijn gekomen na deze voor hen zware lockdown.

We geloven dat we met een maand genoeg tijd kopen. Op die manier hoeven boekhandels en bibliotheken hun programmering niet al te veel op de schop te gooien en kunnen uitgeverijen nieuwe titels die ze rondom de Boekenweek gepland hadden in hetzelfde tijdsbestek uitgeven. We hebben alles op alles gezet om van deze editie wederom een groot succes te maken en ik kijk uit naar de festiviteiten in april.

Lezers krijgen het Boekenweekgeschenk, geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer, bij besteding van vijftien euro aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Het Boekenweekessay door Marieke Lucas Rijneveld ligt voor vijf euro in de boekwinkel.