Neerlandistiek laat weten dat Jan Fontijn afgelopen donderdag is overleden:

Ons bereikt het bericht dat de letterkundige Jan Fontijn is overleden. Fontijn was lang verbonden aan de afdeling Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam en daarnaast als criticus werkzaam voor verschillende dag- en weekbladen. Bekend werd hij door zijn biografie van Frederik van Eeden. Hij was getrouwd met de schrijfster Charlotte Mutsaers

In het najaar verscheen nog een biografie van Fontijn: Stendhal, een zwervende gelukzoeker. Eerder publiceerde hij ook al een biografie over Jacob Israël de Haan: Onrust, het leven van Jacob Israël de Haan, 1881-1924. De pagina die op DBNL aan hem gewijd is laat de enorme breedte van zijn belangstelling, kennis en kunde zien.

Op 2 januari liet Charlotte Mutsaers, die meer dan 50 jaar zijn levensgezel was, via Facebook weten dat Fontijn in het ziekenhuis lag met hartfalen.

Op Neerlandistiek staat een mooi in memoriam van Marita Mathijsen.

De neerlandistiek heeft een van zijn parels verloren. Mensen zoals Jan Fontijn maakten de neerlandistiek in de jaren zeventig en daarna tot een geliefd en gerespecteerd vak aan de universiteit. Voor mij was hij, toen ik in 1966 Nederlands ging studeren, de meest inspirerende docent van allemaal. De hoogleraren van toen vielen bij hem in het niet. Van hem heb ik het echte lezen van literatuur geleerd.