De gezamenlijke poëziekritiek heeft de bundel Virgula van gekozen als beste bundel van het afgelopen jaar. Sasja Janssen wint dan ook de Awater Poëzieprijs 2021 en het bescheiden bedrag van 500 euro.

Dat bedrag is weliswaar bescheiden, maar de symbolische waarde van de prijs is groot: ze representeert de waardering van de gezamenlijke poëziekritiek. Voor de toekenning van de prijs is een keur aan beroepslezers (medewerkers van o.m. de Volkskrant, Het Parool, De Standaard, De Morgen, Het Liegend Konijn, Poëziekrant en Awater) gevraagd een top-3 samen te stellen van dichtbundels uit het afgelopen jaar. Aan de hand van deze lijstjes kregen de bundels punten toegekend. Na telling eindigde Virgula van Sasja Janssen op nummer 1.
Een aantal citaten uit de meegeleverde begeleidende juryverslagen: ‘Bedwelmende gedichten’, ‘broeierig, rauw en nietsontziend.’ ‘Rijke beelden die je grijpen en niet meer loslaten.’ ‘Bijzonder strak gecomponeerde bundel, waarbinnen de poëzie alle kanten uitschiet.’

Op woensdagavond 2 februari a.s., aan het eind van de Poëzieweek, zal de traditionele Awater Poëzieprijs Mok worden uitgereikt in Perdu te Amsterdam.

Jan de Jong schreef over Virgula op Tzum:

Inderdaad, een warm bad, een waterval, een tsunami voor mijn part – met alle ellende die daar bij hoort. Maar prachtige poëzie is het wel.