Passionate Bulkboek schermde in de jaarverslagen altijd met de hoge cijfers die de campagne rond de Jonge Jury opleverde. Uit het jaarverslag over 2020 staat dat er 19.150 deelnemers aan de lessen waren, 5.500 kijkers naar de livestream en 10.563 gelezen boeken. Hoe die cijfers precies tot stand komen, wordt er niet bij gezegd. Er wordt ook gezegd dat er meer dan 10.000 keer gestemd is.

Vorig jaar schreven we al dat die hele stemprocedure corrupt was. Tot dit jaar kon je namelijk zo vaak mogelijk stemmen als je wilde. Je werd niet alleen door de kandidaten, maar ook door de organisatie opgeroepen om meer dan één keer te stemmen. Dat deden, bleek uit de reacties op social media, heel veel volwassenen. De winnaar van de Jonge Jury was dan ook vooral geen reflectie van de populariteit van het boek onder jongeren, maar eerder het sneue bewijs dat sommige kinderboekenschrijvers veel volwassen volgers hebben met zeeën van tijd.

Er is dit jaar eindelijk iets veranderd. ‘Je kan maar één keer stemmen per e-mailadres.’ Dat maakt vaker stemmen iets moeilijker, tenzij je heel bedreven bent in het aanmaken van mailadressen.

Je moet ook aanvinken dat je 16 jaar of jonger bent. Dat schijnt niet heel moeilijk te zijn.

En dus zie je overal weer schrijvers stemmen ronselen onder volwassenen.

De Jonge Jury, nog steeds een prijs voor volwassenen.