Oud-uitgever Ronald Dietz (1946-2022) is in Groningen overleden. In 1991 trad Ronald Dietz aan als uitgever van De Arbeiderspers en dat zorgde meteen voor een van de meest tumultueuze episodes uit de historie van de uitgeverij, want de gepasseerde redacteur Emile Brugman vertrok, richtte Atlas op en nam een groot deel van de auteurs mee. In 2000 zorgde een intern conflict ervoor dat Dietz weer vertrekken moest. Gerrit Komrij was de zoveelste auteur die vertrok (naar De Bezige Bij). Intussen had een ander paradepaard van De Arbeiderspers, Jeroen Brouwers, Dietz met de grond gelijk gemaakt in 160 bladzijden scheldproza van zijn onvolprezen Feuilletons. Extra Edietzie was de titel van het deel dat aan Dietz was gewijd. Onder Dietz kwamen er echter ook nieuwe schrijvers binnen, waaronder Arthur Japin. Diens partner, Lex Jansen zou in 2001 Dietz opvolgen.

De in Doetinchem geboren Dietz werd door velen gezien als een buitenstaander die van een educatieve uitgeverij uit het noorden kwam en van hogerhand gedropt was om orde op zaken te stellen na de periode Theo Sontrop. Bij Wolters-Noordhoff had Dietz naam gemaakt dankzij de reeks Grote Lijsters, goedkope heruitgaven van boeken die als lesmateriaal verkocht werden. Al snel kwamen er allerlei satellietreeksen voor Engels en Duits en jongere kinderen. Aleid Truijens beschreef in 2002 dat er in twaalfeneenhalf jaar tijd zo’n 25 miljoen boeken waren verkocht. De succesformule werd daarna gekopieerd door andere educatieve uitgeverijen.

Na het Amsterdamse avontuur keerde Dietz licht verbitterd terug naar Groningen. Hij ging weer aan de slag bij Wolters-Noordhoff als uitgever atlassen. De lancering van de nieuwe Wereld Atlas werd kort daarna een enorm verkoopsucces.

Je kwam Dietz nog weleens tegen in café Wolthoorn. Als hij kon vertellen over zijn jonge jaren en zijn correspondentie en ontmoeting met Jan Hanlo dan begonnen zijn ogen weer te glinsteren.

(foto via de Facebookpagina van Ronald Dietz.)