Christiaan Weijts is vanaf het najaar gastschrijver van de Universiteit Leiden. Het is dit jaar de 39e keer dat het jaarlijkse gastschrijverschap wordt georganiseerd. In de colleges wil Weijts het raakvlak van journalistiek en literatuur opzoeken:

Onder de titel ‘De speelplaats van de ironie, wil hij met studenten het mechaniek ontdekken achter columns van gevierde krantenauteurs van Simon Carmiggelt tot Sylvia Witteman, en duikt hij in de geschiedenis van journalistiek met literaire middelen, het reported essay van auteurs als Joan Didion en Truman Capote. Speelsheid, verbeeldingskracht en taalplezier zijn de sleutelbegrippen. Humor en ironie krijgen in de colleges een belangrijk accent. Daarom komen ook satire en stand-up comedy aan de orde, en gaan studenten de technieken hierachter zelf toepassen. Christiaan Weijts: ‘We gaan de literaire gereedschapskist uitpakken en van de collegezaal een echte werkplaats maken, waarin studenten kleine en grotere opdrachten soms ter plekke uitvoeren, waarin ze elkaars teksten lezen, en zeker ook werk van beroemde voorgangers op ons werkblad leggen en uit elkaar schroeven, op zoek naar de geheimen, het mechaniek achter hun vertelkunst, of ze die nu toepassen in boeken, krantenkolommen, websites of op podia.’

Het gastschrijverschap een samenwerkingsverband van de universiteit met NRC. De eerste gastschrijver was Gerard Reve. Daarna volgden onder meer Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Kees ’t Hart, Anna Enquist, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, Thomas Rosenboom, P.F. Thomése, Willem Jan Otten, Joke van Leeuwen, Tom Lanoye, Bibi Dumon Tak en Antjie Krog.