Acht boeken zijn nog in de race voor de Gouden Strop 2022, gesponsord door NBD Biblion.

* Gerrit Barendrecht – De Russische connectie (Luitingh-Sijthoff)
* Bas Haan – Lenoir (Ambo Anthos)
* Friso Leunge – Zwart kwartier (Keff & Dessing)
* Roel Janssen – De witwasser (Cargo)
* Thomas Olde Heuvelt – Orakel (Boekerij)
* Marion Pauw – Vogeleiland (The House of Books)
* Van Riessen – Meedogenloos (De Kring)
* Emile Schrijver – De Hillel Codex (Prometheus)

De jury die tot dit unanieme besluit kwam bestaat naast voorzitter Martijn Bennis (directeur ANP) uit Anne Terwisscha (NBD Biblion), Erik de Vries (freelance recensent VN’s Detective & Thrillergids), Monique de Heer (thrillerrecensent Trouw) en Jacqueline Lamper (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2021).

Op dinsdag 10 mei wordt de shortlist bekendgemaakt. De uitreiking van de NBD Biblion Gouden Strop vindt plaats op 9 juni tijdens de Avond van het Spannende Boek in de Bibliotheek Utrecht. Die avond worden ook de Zilveren Strop (de prijs voor het beste korte spannende verhaal), de NBD Biblion Schaduwprijs (voor het beste spannende debuut) en de Hebban Thrillerprijs (lezersjuryprijs) uitgereikt.

De winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop ontvangt een cheque van € 10.000 en een beeld van kunstenaar Marianne van den Heuvel. De genomineerden op de shortlist die buiten de prijs vallen ontvangen een cheque ter waarde van € 500,-. De winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs ontvangt een cheque van € 1.000 en een litho van ‘de Schaduw’ van Daan Jippes.