‘Als er één Nederlandse stripmaker de harten van de doorgewinterde liefhebber heeft weten te veroveren dan is het wel Aimée de Jongh,’ zegt de jury van de Stripschapprijs 2022.

Afgelopen jaar verscheen haar alom geprezen meesterwerk ‘Dagen van Zand’. Het boek heeft niet alleen de verzamelaar naar de winkels doen rennen, maar ook mensen die ‘wel eens’ een strip vasthouden. Stripwinkeliers zagen hierdoor mensen in hun zaak die nooit een stripwinkel binnen stappen. Het boek is dan ook overladen met prijzen.
De ontwikkeling die ze het afgelopen decennium heeft doorgemaakt is groots en volgens de commissie is die ontwikkeling nog lang niet klaar. Ze heeft het lef gehad om haar dagstrip ‘Snippers’ op te geven en zich te storten op gelaagde beeldverhalen met in de slipstream animaties. De zegetocht kwam goed op gang met ‘De Terugkeer van de Wespendief’, een boek dat zelfs is verfilmd, met Benja Bruijning in de hoofdrol. Waarna het persoonlijke relaas ‘Taxi’ snel tot een succes werd bestempeld. Al haar boeken zijn genomineerd voor de titel ‘Album van het Jaar’. Met de Belgische topscenarist Zidrou hengelde zij deze prijs binnen met ‘Bloesems in de herfst’. Wie in Nederland kan nou zeggen samen te hebben gewerkt met één van de grootste stripscenaristen uit Europa?

De Commissie voor de Stripschapprijzen 2022 bestaat uit: Wasco (Stripmaker/Winnaar Stripschapprijs 2020), Gerben Valkema (Stripmaker/Winnaar Stripschapprijs 2021), Gaby Baas (Redactie Quest Junior), Mariella Manfré (stripvertaalster), Eefke Boelhouwers (Radiopresentator Omroep Brabant – Muziek & zo met striphoekje), Koen Maas (De Perfecte Podcast), Erwin Suvaal (Illustrator/ Stripfotograaf/Medewerker StripNieuws), José en Olivier Sabbe (Stripwinkeliers Het Beeldverhaal Almere). De commissie staat onder voorzitterschap van stripjournalist en stripvormgever Cok Jouvenaar.