De actie van NBD Biblion om alle recensenten te ontslaan was een beetje te voorbarig. Dat zegt directeur Nina Nannini in een intern memo. De ontslagmaatregel wordt een jaar opgeschort. De door de metadata geconstrueerde ‘recensies’ bleken zoveel fouten te bevatten dat de besproken auteurs ertegen in opstand kwamen. Ook de criteria bij de schuifjes (bijvoorbeeld over ‘geen’ tot ‘veel seks’) bleken volstrekt onhelder te zijn.

Nina Nannini hoopt dat de recensenten die weer in genade aangenomen zijn zich een jaar lang kunnen inleven in het systeem van de schuifjes dat gehanteerd blijft.

Bij het schuifje ‘geweld’ zullen we eenduidige criteria opstellen. Een corrigerende tik is toch wat anders dan wat we bij de Oscars hebben gezien. Geweld is natuurlijk nooit goed te praten, maar het ene geweld is wel erger dan het andere. Daar kunnen onze recensenten nog wel stappen in maken en misschien leren onze datasystemen er ook wat van. Ik zie het als een win-winsituatie in een lerende omgeving.

De infographic over het automatisch metadateren is inmiddels weer aangevuld met echte mensen (zie hierboven).

Het feest om het afscheid van de recensenten te vieren is voorlopig even in de ijskast gezet. De ontslagen recensenten kunnen vandaag een mail sturen aan NBD Biblion om hun bijbaan nog een jaar te continueren.