Ingezonden brief aan Geert Buelens

Geachte redactie,

Ik zou de volgende reactie graag in de Volkskrant geplaatst zien:

In de Volkskrant van 19 mei kapittelt Geert Buelens, jurylid voor de P.C. Hooftprijs 2010, een ander jurylid, Alle Lansu, voor zijn bekentenis dat het hem nog steeds bezwaart dat Jeroen Brouwers destijds is gepasseerd ten faveure van Charlotte Mutsaers. Daarmee schendt Lansu het juryprotocol, volgens Buelens, dat stelt dat beraadslaging geheim is. Stoute Lansu. Bovendien is het zo niet gegaan, vervolgt Buelens. ‘Het enige dat klopt aan Lansu’s brief is dat Jeroen Brouwers de prijs toen niet heeft gekregen.’ Met als guitige uithaal: ‘Dat geldt namelijk voor alle schrijvers, behalve voor Charlotte Mutsaers die dat jaar won.’ Dat Jeroen Brouwers de prijs toen niet heeft gekregen, heer Buelens? Hij heeft hem helemaal niet gekregen, toen niet en nooit niet! Een repeterende blamage in juryland! Meer dan zestig titels, geschreven in superieure stijl. Niet genoeg. Dat Alle Lansu zijn geweten liet spreken siert hem! Weg met die protocollen die gesjoemel en oeuvremoord maskeren.

L.H. Wiener