Vanavond heeft Arnon Grunberg in Den Haag de P.C. Hooftprijs in ontvangst genomen. De prijs werd overhandigd door Maaike Meijer, voorzitter van de Stichting P.C. Hooft-prijs. Zie hieronder een kleine fotoreportage van het moment.

(Foto’s door Coen Peppelenbos)

In het juryrapport stond:

Hij blijft onverminderd nieuwsgierig en maatschappelijk betrokken. Hij is obsessief in zijn zoektocht naar het liefdevolle in de mens en nietsontziend waar het de duistere kanten van het bestaan betreft. In zijn romanuniversum heeft hij een eigen stijl, taal en grammatica ontwikkeld waarin hij gruwel en tederheid met elkaar weet te verenigen, satire en oprechtheid. Daarmee heeft hij een immense bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur.

De P.C. Hooft-prijs 2022 voor het oeuvre van Arnon Grunberg is toegekend op unanieme voordracht van een jury bestaande uit Agnes Andeweg (voorzitter), Rashid Novaire, Esther Op de Beek, Coen Peppelenbos en Nina Polak.